Kuinka koulutat koirasi?

Koiran kouluttamiseen on syytä paneutua jo ennen kuin uusi perheenjäsen on saapunut kotiin. Sillä siinä vaiheessa, kun saat maailman suloisimman pennun syliisi rapsuteltavaksi, on tärkeää, että tiedät mitä olet tekemässä. Olennaista on miettiä mitä haluat koirasi oppivan ja kuinka se oppisi toivomasi taidot mutkattomimmin. Koiranpentu saa ensimmäiset oppinsa jo omalta emältään, mutta kun se saapuu luoksesi parikuukautisena, on sillä valmiudet oppia toivomiasi tapoja ja käskyjä osana leikkiä.

Koiranpennun saapuminen kotiin on varsin jännittävä kokemus, ja sormesi varmasti syyhyäisivät päästä jo puuhailemaan pennun kanssa yhdessä. Muista kuitenkin, että muutos on vähintään yhtä suuri pennulle kuin sinullekin, ja anna sille pari päivää aikaa ja rauhaa kotiutua luoksesi. On myös olennaisen tärkeää pitää huolta siitä, että pennun ensimmäiset oppimiskokemukset ovat mieluisia ja että pentu ei ehdi väsyä liikaa – nämä kokemukset ovat nimittäin ensiarvoisen tärkeitä tulevia koulutussessioita silmällä pitäen!

Sosiaalinen koira on onnellinen koira

Sosiaalisuus on kenties tärkein yksittäinen asia, joka sinun tulisi pennullesi opettaa. Termillä tarkoitetaan sitä, että koira on sinut erilaisten ympäristöjen ja tilanteiden kanssa, jotta se ei sen kummemmin häiriinny ihmisistä, hälinästä ja toisista koirista ympärillään. Yksi mainio keino on lähteä kaupungin keskustaan koiranpennun kanssa. Koiraystävällisiä paikkoja Turussa riittää, ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää koiranpennun sosiaalistamisessa – lähtekää vaikkapa kahvilaan katselemaan ihmisiä tai kauppakeskukseen vilskettä ihmettelemään.

Sosiaalistamisen lisäksi ensimmäisenä taitona on koiranpennulle hyödyllistä opettaa kontaktin ottaminen, sillä se helpottaa kaikkien muiden käskyjen ja temppujen opettamista merkittävästi. Kontaktin ottamisen harjoittelu myös parantaa sinun ja koirasi välistä suhdetta, sillä yksinkertaisimmillaan: koira on kiinnostunut siitä mitä se katsoo. Näin ollen, jotta ylipäänsä voit toimia koirasi kanssa mutkattomasti yhteen, on pennulle tärkeää opettaa katsekontaktin ottamisen käsky. Kun kontaktin saaminen on hallussa, on koiralle helppo alkaa opettaa muita taitoja.

Palkinto ennen kaikkea

Kaikessa kouluttamisessa olennaisinta oppimisen kannalta on koiran motivointi – vain motivoitunut koira haluaa oppia uusia temppuja. Parhaimman motivaation saavuttamiseksi on sinun tutustuttava koiraasi ja löydettävä juuri sille mieluisin palkitsemistapa. Koirasi rotumääritelmästä voi myös olla apua, sillä rotujen välillä on huomattavia eroja esimerkiksi miellyttämisenhalussa ja jääräpäisyydessä. Kun löydät juuri sinun koiraasi parhaiten motivoivan palkinnon, olette askeleen lähempänä kauniin käytöksen ja näyttävien temppujen oppimista.Tärkeintä koiran kouluttamisessa on kuitenkin se, että sinä kouluttajana et missään vaiheessa menetä malttiasi tai anna keskittymisesi kadota. Sillä vain miellyttävät oppimishetket vahvistavat koirasi halua oppia ja ylipäänsä puuhailla kanssasi asioita – sinun ehdoillasi! Kouluttamiseen tulisi suhtautua mukavana yhteisenä hetkenä koirasi kanssa, eikä sitä kannata ottaa liian vakavasti tai asettaa liian suuria tavoitteita. Ja jos jossain, niin koiran kouluttamisessa pätee fraasi: hyvin suunniteltu on puoliksi valmis.